Kristianstad (Hela veckan)

Ett långt inlägg är det nu som kommer. Jag har haft en väldigt intressant vecka och helg. Mamma, pappa och mormor har ringt konstant, eller iallafall oftare än vad de brukar och jag har varit på en spännande resa som jag förhoppningsvis kommer komma ihåg länge. Jag tänker ta det dag för dag om hur jag har hamnat där jag är just nu, på en parkbänk, ensam i Kristianstad. En ganska konstig men intressant historia. ‘

Söndag 9/6

I söndags hade jag och tjejerna vi träffade i Örebro bestämt att vi skulle fika och snacka. Sen en tid tillbaka har vi tänkt åka ner till Kristianstad tillsammans och träffa resterande av vårat gäng. Vi träffades runt 13:30 och satte oss ner på Kopps, ett mysigt kafé i Göteborgs centrum.

Sittandes och pratandes valde vi tillslut att vi alla skulle åka ner till Kristianstad på kommande onsdag, vilket gjorde att jag bokade biljetter som de sedan swishade för. Vi gick sedan runt i Göteborg en stund och shoppade innan vi hamnade på McDonald där några valde att käka. Därefter blev det hemgång och fortsättning på mitt Harry Potter maraton jag påbörjade i lördags.

Måndag 10/6

Avresedagen närmar sig, men än väntar skolan. En friluftsdag med alla 1:or och 2:or som bestod av tävlingar och lunch. En bra dag som slutade med ett DM på Instagram från en av tjejerna.

Under hela dagen hade vi alla haft ganska dålig magkänsla kring Kristianstad. Ingenstans att sova, svårt att fixa mat och ingen riktig plan för varför vi åker. Inte det roligaste att känna när vi redan hade spenderat knappt 500 kronor var på tågbiljetter. Iallafall skrev hon att hon hade en dålig magkänsla och att hon inte längre kände för att åka, hon var inte säker än, men det lutade åt att inte åka alls.

Visst vi andra hade också en dålig magkänsla men jag försöker ändå alltid att se det positivt. Oavsett om vi har en plan eller inte så går allt alltid att lösa, och det har jag facit på nu.

Tisdag 11/6

En dag kvar tills vi ska resa. Fortfarande jag och två andra som har tänkt dra oss ner och ha kul. En dag med skolavslutning för oss alla, men redan på morgonen får vi ett nytt meddelande på Instagram. Tjejen som igår skrev att hon funderade på att inte följa med hade bestämt sig. Hon skrev att hon hellre stannade hemma, hennes magkänsla var inte positiv.

Aja, vi var iallafall fortfarande tre stycken som kände för att åka, iallafall lite halvt och jag såg fram emot det. Dagen rullade på och vi har SOMMARLOV! SÅ skönt att skolan är slut för denna termin och att jag bara kan ta det lite ledigt innan det blir Ronneby och Frankrike. Jag och några andra från skolan satte oss i Slottskogen och firade in sommaren med lite gitarrspel och prat innan vi drog till Max, käkade lunch och sedan åkte hem. Eller jag åkte såklart inte hem utan satt vid Lundbys simhall och väntade på att min träning skulle börja 3 timmar senare.

Väl hemma från träningen börjar jag packa och fixa för morgondagen, då jag får ett sms från den andra tjejen. Med en dålig magkänsla och veligheten för att åka skriver hon att hon stannar hemma och kanske, i såna fall komma ner på fredag, men antagligen inte. Jag blir såklart ledsen, men får leva med tanken att åka ner två stycken.

Sommarlovs skål med familj

Tisdag kväll

Jag är nästan klar packad och redo för avresan imorgon när jag får ett meddelande. Den tredje tjejen mår inte bra. Jag gick då upp till mamma och pappa i lite lätt panik. Är det värt att åka ensam eller ska jag stanna hemma? Vad ska jag göra?

Vi bestämde oss tillslut för att jag åker ner med ett öppet sinne. Om det känns dåligt redan efter första dagen så får jag väl ta och åka hem på torsdagen, eller så känns det bra och då kan jag stanna, men att jag alltid ska ha i åtanke att jag kan ta tåget hem när jag vill.

Den natten sov mamma tillsammans med mig ifall att det skulle hände något mer oväntat och för att lugna mig, vilket var väldigt skönt.

Onsdag 12/6

Avresedagen, tåget avgick 11:55 från Göteborg, men eftersom jag nu skulle åka ensam valde jag att ta en timmes senare buss hemifrån och kliva på tåget 12:13 i Kungsbacka. Hela morgonen höll mamma koll på mig, stannade hemma lite längre på morgonen och kom hem emellan åt innan hennes lunch med 9:orna skulle börja, vilket var väldigt skönt.

Att resa är egentligen inga problem, utan det är förberedelserna dit och väntan på att komma iväg som tar på mina krafter. Hela morgonen var jag därför gråtmild, hade planerat att både ringa en kompis och berätta om kvällen/natten, samt ringa mormor och prata lite. Men så fort jag satte mig på bussen och sedan tåget var jag inte längre sugen på att snacka med någon. Jag gjorde helt enkelt mitt nu och orkade inte ta tag i det gamla. Däremot ringde jag ändå mormor lite senare för att fördriva tiden.

Resen gick bra och jag var framme i Kristianstad vid 16 tiden efter några små förseningar på sista tåget. Helt ovetande om vart jag skulle satte jag mig i stationshuset på centralen i 10 minuter innan jag tog modet till mig att ringa en av killarna så att han kunde komma och hämta mig.

När han väl kom gick vi tillsammans ner till parken där deras studentfirande var i fullgång. En stor poängjakt mellan skolorna. Även om det var lite stelt att bara stå och titta så var det väldigt skönt att vara framme, kunna krama alla och känna sig hemma. Däremot måste jag börja lära mig att köpa och äta mat när jag är på resande fot. Jag åkte ner med lite frukost i magen och åt sedan ingenting förrän vi var på Burger King vid 18 snåret (kan ha varit senare) och då åt jag inte heller något vidare mycket eftersom jag var på ett nytt ställe, hatar att må illa bland folk och även var trött.

Onsdag kväll (Fest)

På kvällen väntade vad jag tror är min första riktiga fest någonsin. Ett gäng på närmare 40 pers var hemma hos en av killarna som tog student. En riktigt bra fest. Det började med lite drickspel, innan alla hann komma. Därefter rullade allt bara på och kvällen gick. Jag satt och snackade med lite nya personer och fick framförallt en ny kontakt värd att behålla. Jag funderar på varför allt är mycket lättare och bättre nere i Kristianstad än hemma, men antagligen är det för att de flesta jag hänger med där är äldre än mig.

Genom att vara och festa med folk som drick kommer det en del konsekvenser. Både bra och dåliga. Jag fick många komplimanger för att jag såg bra ut, äldre ut än vad jag är och att jag var stark/klok som inte drack. Senare på kvällen fick jag även en komplimang av killen som hämtade upp mig från stationen. Han hade druckit en hel del och jag vet inte hur mycket han minns, men när jag satt och pratade med en nyfunnen vän dök han ner med huvudet mellan oss och började snacka om att allt fler tjejer gör bröstoperationer. Sedan sa han ganska sluddrigt att ”Fast det behöver inte DU, du har fina bröst”. Utan att veta vad jag skulle svara stack han iväg igen och jag och min vän fortsatte vår egna konversation.

Vad är de dåliga konsekvenserna då? Jo, man får se mycket man aldrig skulle ha fått se annars. Även en del dumma idéer kommer med alkoholen. Några killar, bland annat Britten, valde att koka cheeseballs i en tom ölburk tillsammans med vodka, vilket slutade i en varsin shot åt dem. En annan kille klättrade upp i ett träd och ville hoppa, vilket ha gjorde, med lite hjälp av en hand från marken. En tredje kille ramlade i sandlådan vid lekparken bredvid och skadade benet. Sist men inte minns slutade även festen med tre personer som låg och spydde, både inne på toaletterna och i hinkar/påsar. En stol gick sönder, däremot var det en skit stol i plast, men ändå. Och ett prickigt bord på grund av BlackJack pjäserna som spelades av några.

Marshmallow grillning & misslyckade försök med vodka-cheeseballs

Kvällen avslutades sedan med att jag, Britten och den nyfunna vänner låg och sov/försökte sova på Brittens luftmadrass. Med ett litet åskoväder och en hel del myggor slutade det inte med så mycket sömn den natten, men i vilket fall så var stora delar av natten mysig.

Torsdag 13/6

Utan att sova på stora delar av natten så tittade jag på klockan vid 5, sedan vid 6 och sist vid typ 7. Varje gång trodde jag att jag hade blundat längre än några minuter, men vi med tanken på att de som gick i 2:an var tvungna att gå till skolan fick vi alla gå upp vid 8. Medan Britten sedan var i skolan hjälpte jag till att städa och fixa lite tillsammans med några av de andra som skulle ta studenten.

Vid 12 sedan var vi alla tvungna att lämna festvärdens hus och tog bussen in till centrum och centralen. Väl där satte vi (som hade sovit på samma madrass) oss ner på Espresso House, drack vatten och spelade kort fram tills 14:50 då den nyfunne’s föräldrar kom och hämtade honom, och jag och Britten åkte hem till Britten i Hässleholm.

Väl hemma hos honom sen blev det lite mellanmål i hängmattorna med en hel del snack. Även tiden efter att vi ätit pizza till middag spenderade vi i hängmattorna med en hel del snack. Snack om allt från favoritfärger till mer personliga och djupa saker.

Kvällen bestod sedan av Moulin Rouge och halvsovandes innan vi somnade på riktigt vid midnatt.

Fredag 14/6

Nu är vi framme till dagen då planen från början var att jag skulle komma ner. Studentdagen, den 14 juni 2019. Jag började dagen med att sova till ungefär 10, för att sedan ta tåget 12:31 från Hässleholm till Kristianstad helt ensam. Därifrån tog jag mig från centralen till killarnas utspring vid deras skola. Inte det svåraste att hitta, men det är alltid lite klurigt att hitta på nya ställen, framförallt helt ensam. Jag hittade iallafall rätt och satte mig på ett räcke lite utanför resterande av folkmassan.

Så ensam och förvirrad som jag kände mig då, är det sällan jag känner mig. Jag tyckte att jag såg skyltarna till de två som jag känner som springer ut, men eftersom jag aldrig har träffat deras familj var jag inte ett dugg säker på om de verkligen var rätt.

När de tillslut hade sprungit ut och gått till sina familjer började jag långsamt röra mig mot han som hade haft festen i onsdags, efter en hel del övertygande från mitt inre. När jag sedan hade grattat honom fortsatte jag röra mig framåt för att få en ögonkontakt med den andre studenten så att jag även fick ett tillfälle att gratta honom. Efter det stod jag bara vid hans familj och släkt och stirrade som ett creep, innan hans mamma kom fram och hälsade på mig. Fyfanken vad hemskt och stelt det kändes att bara stå och följa efter ett gäng främlingar.

Jag fick iallafall följa med mamman hem till henne och lämna min resväska innan vi tillsammans åkte till studentens pappa. Jag blev alltså inbjuden att följa med till hans studentmottagning, vilket var riktigt tur. Om jag inte hade blivit med bjuden hade jag antingen dragit hem till Fjärås eller suttit någonstans i Kristianstad och försök hitta någon fin själ. Jag blev iallafall med bjuden och åkte hem till hans pappa för att hjälpa till. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde, men efter att jag och hans syster hade hämtat upp honom efter flaket hjälpte jag till med mycket.

Jag hjälpte till med allt från att duka ut champagneglass, räkna stolar, fixa maten och göra brie och fikon krustader med hans mormor. Utan att få hjälpa till hade jag haft det riktigt tråkigt, men hans familj och släkt var riktigt trevliga och omhändertagande.

Efter en femkamp som vi verkligen inte vann, och efter lite snack på kvällen tillsammans med studenten och hans soon to be kollega, började gästerna röra sig hemåt och jag hjälpte till att städa undan. En anledning till de var för att vara snäll, den andra var för att slippa undan myggorna.

Innan vi fick skjuts hem till studentens mamma av henne, skulle hon skjutsa studentens pappa och syster, samt två andra för att lämna dem på en fest. Väntan på morsan var ganska lång. Vi bara satt och väntade, eller ja, jag satt och väntade medan han vankade fram och tillbaka. När hon äntligen kom tillbaka åkte vi hem och däckade direkt.

Lördag 15/6

Lördag morgon och jag valde att sätta alarm redan vid 7 för att hålla lite koll på när resterande av lägenheten vaknade. Även fast de inte vaknade förrän närmare halv 9 så låg jag och halv sov lite och sedan klädde på mig. När jag sedan hörde att dörren öppnades och att någon gick ut, samt att gårdagens student var på väg ut, öppnade jag min egna dörr och sa godmorgon. Tillbaka fick jag ”Godmorgon, mamma är och köper frallor och kommer strax. Jag drar nu, ha det så bra så kanske vi ses senare”.

Inte den roligaste frasen att få som ett hejdå, men jag satt kvar på ”mitt” rum och väntade in mamman. Sedan satt jag och hon ensamma i hennes kök och käkade frukost innan även hon skulle iväg och jag satte mig i en park. Vilket är där jag satt när jag började skriva detta inlägg.

Efter 2,5 timmar i parken och spenderat på Espresso House med en kaffe, kom äntligen Britten tillbaka från Ystad och vi gick runt en stund i parken innan killen som hämtade mig vid tåget tidigare i veckan hämtade upp oss med bilen. Vi tre åkte sedan hem till Britten, spelade lite spel, kollade serier och åt middag innan han åkte hem igen. Jag stannade såklart kvar för att ha någonstans att sova, viket slutade med ett bad i Brittens Hot Tub och sedan sömn.

Söndag 16/6

Dagen jag ska hem igen… Vi började med att ta en rejäl sovmorgon. Jag vaknade redan vi 10 och hade svårt att somna om, men lyckades ändå någon gång medan Britten sov och vaknade om vart annat fram till 12:40. Väl då satte vi oss upp och spelade kort i en timme innan det var dags för frukost.

Min buss gick från Hässleholm vid 16:30, vilket betydde att vi hade lite tid att slå ihjäl. Därmed tog hans mamma och pappa med oss till en Alsumpskog. En magisk plats med hur mycket fin skog som möjligt, och några fina blommor. En fuktig och varm temperatur med en hel del mygg. Det var verkligen fantastiskt och jag märkte knappt att vi hade gått en bra bit inåt samt ganska länge, förrän Brittens mamma frågade om kanske borde röra oss tillbaka med tanken på vad klockan var. Att gå tillbaka till bilen tog närmare 20 minuter och vi reste sedan vidare till busscentralen.

Slut

Jag har haft en bra vecka. En rörig men bra. Jag har däremot haft en och samma fråga som cirkulerat i mitt huvud, ”vem är dum nog att åka ner ensam tull ett främmande ställe?”. Jag har aldrig varit nere i Skåne på detta sätt tidigare och jag skulle antagligen inte ha åkt om jag inte hade varit i Frankrike 2017 eller om jag inte har växt i mitt sinne de senaste åren och ser saker ur flera perspektiv.

Jag är glad och stolt över att jag åkte ner, även om det blev en hel del ändringar. Att tänka på till nästa gång kanske är att åka ner en bättre vecka, studentvecka rekommenderas därmed inte att åka ner under, men även att aknske lösa sovplatser och snacka med alla så att det inte blir som det blev nu med att jag stod och kände mig som ett creep.

Under denna resa har jag nu levt med ett motto; ”Allt löser sig tillslut”, vilket stämmer väldigt bra. Allt har ju löst sig och jag var nere hela den tiden som jag hade planerat från början, även om jag inte fick träffa alla killarna så mycket som jag kanske hade hoppats på och velat. Men återigen så var det fel vecka att åka ner och enligt mig, så här i efterhand, tror jag att det var bra att vi inte åkte ner 4 stycken, för det hade inte gått att lösa lika smidigt. Det är helt klart mycket svårare att lösa sovplats åt fyra personer än åt en liten tjej.

En sista bild från det mysiga

Britten (A), Nyfunnen (Z), Kompisen vid tåget (AI), Fest (AS) & Student (C)

Ett svar till “Kristianstad (Hela veckan)”

  1. Jaa, vad ska man säga: Så företagsam, så modig och vilka erfarenheter du fått. Käraste barnbarn, du har min fulla beundran. Samtidigt är jag förstås tacksam över att allt gick bra och att du såhär efteråt menar att veckan var fin.
    Stor kram

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s